Jak oživit zeleninu

19.04.2022

Nezpracovanou zeleninu můžeme znovu přivést k životu jednoduchými kroky, které nám zajistí naprosto čerstvé suroviny a to velmi bezbolestně a bez velkého zahradničení. A to se rozhodně hodí

Zuzana Šabatková


 

  • Řapíkatý celer – stačí odříznout spodek cca 3cm vysoký a postavit do misky s vlažnou vodou na slunné místo. Za 5-7 dní začnou ze středu vyrůstat výhonky. Celer poté můžeme přesadit do květináče a sklízet mladou nať do polévek.
  • Salát a čínské zelí - postup je stejný jako v případě celeru. Odřízneme spodní část a postavíme do misky s vodou na slunné místo. Za pár dní nám vyraší mladé a křupavé listy salátu nebo zelí.
  • Mrkev a řepa - část, kterou z těchto zelenin konzumujeme, je přeměněná z kořene, proto tímto způsobem nejde obnovit. Ovšem jedlé jsou i listy, které můžeme použít do čerstvých šťáv, salátu nebo pro domácí mazlíčky.
  • Cibule - odřízneme spodek cibule s kořínky a postavíme do misky s vodou. Za pár týdnů cibulka vyklíčí a čerstvou nať lze použít do salátů či polévek.
  • Jarní cibulka a pórek - při zpracování odřízneme cca 3cm dlouhý zbytek s kořínky a postavíme do sklenice s vodou na slunné místo. Vodu pravidelně měníme. Vyroste nám nať, kterou můžeme sklízet již za 10 dní.
  • Avokádo - avokádo pěstujeme z pecky, kterou nejdříve důkladně očistíme. Přibližně v polovině pecky zapíchneme 3-4 párátka. Pecku vložíme plochým koncem do vody, který musí zůstat neustále namočený. Po několika týdnech se objeví kořínky a později i stonek. Mladou rostlinku přesadíme do květináče. Plody nám na rostlině pravděpodobně nevyrostou, ale avokádo svými nádhernými listy oživí každý prostor.

Původní znění naleznete v Pravém domácím časopise 2020

Články s podobnými tématy