Co jíst a pít, když je vedro?

Vedra jsou větší a větší, přinášíme pár tipů, co je dobré si dopřát a co raději ne?

Zůstaňte hydratovaní

Voda je pro udržení chladu v horkém počasí nezbytná. Voda pomáhá udržovat tělo zchlazené a měla by se pít, i když necítíte žízeň. Je v pořádku pít také kupované, jemně ochucené vody nebo sportovní nápoje, ale obvykle nejsou nutné, pokud záměrně nedoplňujete ztracené vitaminy/elektrolyty po sportovní aktivitě.

Nejlepším způsobem, jak kontrolovat úroveň hydratace, je měřit barvu moči. Cokoli tmavšího než slámové barvy je pravděpodobně známkou toho, že dehydratace je na obzoru a je třeba se napít vody.

Vyhýbejte se sladkým nápojům, jako jsou limonády (i když jsou bez cukru!); snižují schopnost vašeho těla ukládat vodu. Vyhýbejte se také alkoholickým nápojům, kávě a nápojům s kofeinem, které jsou přirozenými diuretiky.

Nečekejte na žízeň

Před jakoukoli aktivitou se pořádně napijte. Pokud byste čekali příliš, mohli byste dostat křeče, které jsou příznakem onemocnění z horka.

Připomínejte si časté pití vody jednou z následujících možností.

  • Zakupte si odolnou láhev na vodu nebo balení vody, které můžete nosit všude s sebou a doplňovat vodu u jakéhokoli bezpečného vodovodního kohoutku.
  • Zamrazte si láhev s vodou, kterou si vezmete s sebou a po odchodu z domu ji teplo začne rozpouštět. Zabalte ji do ručníku, aby kondenzace vody neovlivnila ostatní předměty v tašce.
  • Stáhněte si do telefonu aplikaci pro pití vody. Nastavte si upomínky, denní cíle a dokonce sledujte, kdy jste se naposledy napili.

Vybírejte si chladivé potraviny

Jídlo vás může ochlazovat, pokud si vyberete správné potraviny, jako jsou saláty, čerstvé syrové potraviny, zeleninu a ovoce. "Chladný jako okurka" opravdu sedí - téměř ze 100 % ji tvoří voda, která zajišťuje hydrataci a udržuje vás v chladu.

Může se to zdát protichůdné, ale konzumace pálivých paprik může pomoci se ochladit. Vyvolávají totiž pocení, které poskytuje pocit ochlazení.

Žádné maso a bílkoviny

Během horka se vyhýbejte konzumaci masa a potravin bohatých na bílkoviny, protože ty mohou zvyšovat produkci metabolického tepla, což může přispívat ke ztrátě vody.

Malé porce

Menší porce jídla mohou také pomoci udržet vaši tělesnou teplotu nižší. Velká jídla vyžadují, aby se tělo více snažilo vše zpracovat.

Raw je dobré

Připravte si jídlo bez tepelné úpravy. Najděte si potraviny, které se nemusí vařit nebo k jejichž přípravě není potřeba teplo. Pokud skutečně musíte vařit, udržujte chladný vzduch a nižší teplotu tím, že místo sporáku nebo trouby použijete mikrovlnnou troubu. Například mraženou zeleninu a polévku z konzervy můžete místo vaření na sporáku ohřát v mikrovlnné troubě. Skvělé jsou studené

Studené, mražené, ledové

Připravte si nanuky, ledové tříště, mražené ovoce, mražené jogurty a další mražené pochoutky, které vám pomohou se ochladit.

Autor: Tomáš Poucha

Foto zdroj pexels.com

Články s podobnými tématy