Čokoláda, jak ji možná ještě neznáte

Víte toho o čokoládě dost? K čemu se která nejlépe hodí a jak se dá využít? Jak se vlastně liší? Už jste ochutnali všechny druhy?

Podle World Cocoa Foundation je čokoláda nejprodávanější sladkostí na světě. Hořkou, mléčnou a kakao zná asi každý. I o bílé čokoládě jsme slyšeli. Existuje ještě něco, co by nás ve světě čokolád mohlo překvapit? Jak se čokolády liší? Víte, k čemu se která nejlépe hodí a jak byste je mohli využít vy? Už jste ochutnali tyhle?

  • Podle Science of cooking si pod francouzským termínem Couverture můžeme představit čokoládu, která obsahuje hodně kakaového másla (nikoli kakaa), někdy až 70% a obsahuje tak až 40% tuku. Taková čokoláda je často využívaná profesionálními kuchaři, ale nenechte se odradit a zkuste ji zapojit do vašeho příštího receptu. 
  • Kvalitní bílá čokoláda se hodí na pečení koláčů s kyselejším ovocem jako jsou maliny nebo borůvky (Lake Champlain Chocolates). Zajímavé je, že podle National Confectioners Association mají šumivá vína příliš vysokou kyselost pro párování s mléčnou nebo tmavou čokoládou, a doporučují se právě k bílé čokoládě. 
  • Rubínová čokoláda je vynález firmy Barry Callebaut z roku 2017, první vynález ve světě čokolády za 80 let. Nejzajímavější na ní je, že je přirozeně úplně růžová. Její barva pochází z “rubínových kakaových bobů” (Lake Champlain Chocolates). Je sladko kyselá, trochu jako ovoce (Lake Champlain Chocolates). Můžete zvážit výlet do Brug a vyzkoušet rubínovou čokoládu v místě jejího objevení. 
  • Světlá čokoláda je v zásadě bílá čokoláda, která se praží tak dlouho, dokud nezkaramelizuje, a proto se jí také říká karamelizovaná čokoláda. Tuto čokoládu si můžete připravit i doma v troubě (Lake Champlain Chocolates).
  • Syrová čokoláda se připravuje z nepražených kakaových bobů, které podle výrobců lépe uchovávají živiny a antioxidanty (BBC News). Už jste někdy vyzkoušeli “raw” kuchyni? 

A jestli už máte všechny experimenty v rámci čokoládové typologie za sebou, možná je čas na další krok? Mohla by jím být třeba výprava po světových čokoládových milnících. S čokoládou je spojený celý svět.

Články s podobnými tématy